OVER DE KIP EN HET EI

De officiële naam van de kip is gallus domesticus. Ze leefden in de Indische bossen. 4000 jaar geleden hielden de mensen ze voor de veren en als huisdier, de eieren waren bijzaak.

Nu worden eieren op een professionele manier geproduceerd. Selectie heeft de kippen productiever gemaakt en de pluimveehouders hebben geïnvesteerd in aangepaste huisvesting en automatisatie.



Hoe ontstaat nu een ei?

Kippen hebben één eierstok. Een klier in de hersenen geeft een hormoon vrij om de eisprong opgang te brengen. De dooier springt los van de eierstok en rond die dooier worden 2 soorten eiwit gevormd. daarna worden er twee eivliezen aangelegd en als laatste wordt er kalk uit de schaalklier tegen afgezet. Het hele proces om één ei te produceren duurt ongeveer 24 tot 26 uur.


Eieren bevatten vele goede voedingsstoffen (ADH = aanbevolen dagelijkse

    hoeveelheid):


Vitamine

% van de ADH

Vitamine A

25%

Vitamine D

20%

Vitamine E

15%

Vitamine K

45%

Vitamine B2  

10%

Vitamine B5  

10%

Vitamine B8  

10%

Vitamine B11

10%

Vitamine B12

55%




Klik op de foto om te vergroten